Heemkundige kring Den Hert Ingelmunster

De heemkundige kring Den Hert Ingelmunster zet zich in voor de studie, het erfgoed en het behoud van de lokale geschiedenis, tradities en volksgebruiken van de gemeente Ingelmunster.

Den Hert ging op daguitstap naar Noord-Frankrijk

Afbeelding

Op zaterdag 21 september 2013 had Den Hert haar tweejaarlijkse daguitstap. Dit jaar trok de heemkundige kring, samen met Vl@s, naar Noord-Frankrijk. In de voormiddag werd het Historisch Mijncentrum te Léwarde bezocht. Het Historisch Mijncentrum is het grootste bezoekerscentrum van de kolenstreek rond Lens. In Léwarde werden we een uur onder de grond gestopt om te zien hoe vroeger een duizendtal mijnwerkers hun brood verdienden. Het was een eerder virtuele reis waar we de indruk kregen zelf aan het werk te zijn. Met de gids doorliepen we de verschillende stadia van de steenkoolontginning. Terug boven de grond was er voldoende tijd om de verschillende expositiezalen te bezoeken. Het was een interessante wandeling door de geschiedenis van de mijnwerkers. Mooi om zien was de mijnwerkerskledij aan het plafond, het magazijn met de mijnwerkerslampen en de voormalige paardenstallen.

S’middags reden we naar Douai waar het middagmaal genomen werd. De namiddag werd gestart met een brok oorlogsgeschiedenis. Op weg naar Lens maakten we een omweg om twee oorlogsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog te bekijken. We hielden eerst halt bij de imponerende herdenkingssite van de Canadezen op de heuvelrug van Givenchy bij Vimy. Het geaccidenteerde landschap getuigt nog altijd van de bloedige strijd tussen de Fransen en Canadezen enerzijds en de Duitsers anderzijds. De Canadezen beschouwden het slagveld als heilige grond en kochten meer dan 100 ha van de Franse overheid. De Canadese overheid richtte een gedenkteken op voor alle gevallen Canadezen (66.000 soldaten) tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1929 was het werk voltooid: twee reusachtige torens in witte kalksteen domineren de omgeving. In 2005-2007 werd het monument gerestaureerd door NV Monument uit Ingelmunster. Daarna trok Den Hert naar de Franse militaire begraafplaats Notre-Dame de Lorette in Ablain-Saint-Nazaire. Tijdens de oorlog vochten de Fransen jarenlang op en rond de heuvel van 165 meter. In lieten 100.000 soldaten er het leven. Er staat twee grote gebouwen op het domein: een basiliek gewijd aan O.-L.-V. van Lorette, afgewerkt in 1927 en een lantaarn-toren van 1925 waaronder zich een crypte bevindt. Meest imponerend zijn de 20.000 graven van bekende soldaten. Daarnaast is er ook een massagraf met 22.000 onbekende soldaten. Notre-Dame de Lorette is het grootste militaire kerkhof in Frankrijk.

Als laatste luik van de dag in Noord-Frankrijk brachten we een bezoek aan het museum Louvre-Lens te Lens. Het Louvre te Parijs zocht uitbreiding en vond dat in Lens. Waarom? Lens is een oude industriestad die economisch zwaar  leed onder de sluiting van de mijnen in de jaren 1980. De ligging langs de snelweg naar Rijsel en Vlaanderen was eveneens een factor. Ook voor Engelsen is Lens vlakbij. Het museum werd geopend in december 2012 en kostte 150 miljoen euro. Door te kiezen voor één gebouw zonder verdiepingen maar met veel glas, ziet het museum er imposant uit. Wij bezochten de vaste tentoonstelling. “La Galerie du Temps” is een reis door de tijd van de antieke beschaving tot de kunst  van de eerste helft van de 19de eeuw met voorwerpen uit de depots van het Louvre te Parijs. De dag werd afgesloten met een belegde boterham in het Kleine Meer in Sint-Eloois-Winkel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22 september 2013 door en getagd als , , , , , .
september 2013
M D W D V Z Z
« Aug   Okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Advertenties
%d bloggers liken dit: