Heemkundige kring Den Hert Ingelmunster

De heemkundige kring Den Hert Ingelmunster zet zich in voor de studie, het erfgoed en het behoud van de lokale geschiedenis, tradities en volksgebruiken van de gemeente Ingelmunster.

Historiek en doel

De heemkundige kring Den Hert werd opgericht naar aanleiding van het succes van de publicatie ‘Ingelmunster in prentkaarten’ (1978), een uitgave van de Koninklijke Philharmonie. Een aantal geïnteresseerden, waaronder dokter Deleersnijder, advocaat Victor Desplenter en enkele onderwijzers, gingen de leefbaarheid van een heemkundige kring na en consulteerden Jozef Pennick, toenmalig voorzitter van het West-Vlaams Verbond voor Heemkunde. Een informatieronde resulteerde in de oprichting van Den Hert op 9 mei 1979. Het studiegebied richt zich uitsluitend naar Ingelmunster in het bijzonder omdat de gemeente steeds autonoom gebleven is. ‘Den Hert’ verwijst naar het embleem en schild van de gemeente. Het doel van de heemkundige kring Den Hert is: “Het bestuderen en het verwerken van de lokale geschiedenis van Ingelmunster, het promoten en het in stand houden van het lokale erfgoed en de bevordering en de uitoefening van heemkundige activiteiten. Zij kan alle verrichtingen uitvoeren die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel en zij kan haar medewerking verlenen aan elke gelijkaardige bedrijvigheid.” (Titel I, art. 3 uit de statuten, herziening 2007)

Exif JPEG

De geschiedenis van Ingelmunster was een braakliggend terrein: er waren weinig historische werken om op terug te vallen. De eerste publicatie van Den Hert was een bewerking van een handgeschreven geschiedenis “Beschrijving der vrijheerlijkheid van Ingelmunster en haar bezitters” van gemeentesecretaris August Schotte (1850). De herwerking verscheen in 1979 onder de naam ‘Heerlijkheid Ingelmunster’. Den Hert maakte vooral publicaties maar organiseerde ook voordrachten, bezoeken, uitstappen en cursussen. In 1980 startte de kring met de uitgave van periodiek ‘Den Hert‘, die één- of tweemaal per jaar verscheen. Allerhande onderwerpen kwamen aan bod waarbij men streefde naar één hoofdbijdrage per nummer. Het eerste nummer in augustus 1980 behaalde het leven van Petrus Elisabeth, de eerste 100-jarige van de gemeente. Diverse thema’s kwamen aan bod: Ingelmunster en de Eerste Wereldoorlog (nr. 3 en 4), Gemeenteschool Ingelmunster (nr. 5), Ingelmunster tijdens de Negenjarige Oorlog (nr. 8 en 9), Staking en lock-out te Ingelmunster (nr. 12), Schuttersgilde Sint-Sebastiaan (nr. 14 en 17), Davidsfonds (nr. 22), Oorlogsdagboek Ernest Schotte (nr. 25 en 26), Ingelmunster en het vlas (nr. 27), Ingelmunster en de Tweede Wereldoorlog (nr. 28 en 29), de brandweer (nr. 36), Ingelmunster in 100 foto’s (nr. 42)…

Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Den Hert was de komst van zestien Amerikanen in september 1994. Toen kwamen drie overlevenden (met hun familie) van de botsing van twee vliegtuigen in 1944 de plaats van het onheil bezoeken. Van de zeventien piloten overleefden slechts vier mannen de crash. De Amerikanen die in 1994 Ingelmunster bezochten, kregen een ontvangst op het stadhuis en brachten een bezoek aan hun gesneuvelde kameraden op het kerkhof van Henri-Chapelle.

Exif JPEG

Een ander hoogtepunt voor de kring was de publicatie van het omvangrijke jubileumboek “Ingelmunster na de Franse Revolutie” (nr. 40-41) in 2000, nog steeds hét standaardwerk voor de geschiedenis van de gemeente. Het was de samenvatting van twee decennia heemkunde met veel illustraties. Na de viering van twintig jaar Den Hert geraakte de heemkring wat in de problemen. De inzet van de voortrekkers liep terug, de vrijwilligers werden er niet jonger op en de vernieuwing verliep moeilijk. Den Hert draaide vanaf 2004 op een lager pitje. Eind 2006 nam de kring een doorstart. Enkele jongeren werden lid van het bestuur en gaven een nieuwe impuls. De uitgave van de periodiek werd hervat. Vooral de nummers over 20 jaar Labadoux (nr. 47) en over Ingelmunster voor de Franse Revolutie (nr. 50) werden fel gesmaakt. Nummer 50 (2011) is voorlopig de laatste publicatie van Den Hert.

Het aantrekken van nieuwe medewerkers bleef een moeilijk punt. Den Hert keek uit naar nieuwe opportuniteiten om haar werking te revitaliseren en te verjongen. Daarbij deed ze een beroep op nieuwe sociale media. In het najaar van 2017 werd beslist om definitief de stekker uit de vereniging te trekken. De website en het algemeen emailadres blijven voorlopig bestaan. Onregelmatig wordt de website verder aangevuld. Geïnteresseerden kunnen ook terecht bij de facebookpagina’s “Vrienden die Heemkundige Kring Den Hert leuk vinden” en “Heemkundige Kring Den Hert Ingelmunster”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

juni 2023
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
%d bloggers liken dit: