De heemkundige kring Den Hert Ingelmunster zet zich in voor de studie, het erfgoed en het behoud van de lokale geschiedenis, tradities en volksgebruiken van de gemeente Ingelmunster.
Ingelmunster kent een roemrijke geschiedenis met diverse interessante gebeurtenissen. Op deze pagina worden een aantal van die passages uitgelicht en opgesmukt met enkele afbeeldingen. De verhalen hebben meestal een link met de actualiteit. Suggesties voor verhalen of opmerkingen zijn steeds welkom op heemkringdenhert @ gmail.com .
Eén van de oudste boerderijen van de gemeente is hoeve Deefacker in de Meulebekestraat. …
Begin 2015 stelde het gemeentebestuur het vernieuwde logo en de huisstijl van Ingelmunster voor. De traditionele ‘hertekop’ werd vervangen door een fris en eigentijds ontwerp. Het nieuwe beeldmerk verwijst naar de mensen van Ingelmunster en naar de letter “i”. De verschillende kleuren stralen de dynamiek van de gemeente uit. Het wapenschild blijft behouden op de trouwboekjes en andere officiële documenten. Eén van de argumenten voor het vernieuwde logo was dat de Ingelmunsterse bevolking niet (meer) wist waar de ‘hertekop’ vandaan komt. Daarom gaan we in dit verhaal dieper in op de oorsprong en evolutie van het wapenschild “Den Hert”.
Op 4 augustus 1914 viel Duitsland het neutrale België binnen, wat de start van de Eerste Wereldoorlog in West-Europa betekende. Enkele maanden na de inval trokken de Duitse verkenners door Ingelmunster. Het dagelijkse leven in de gemeente was vier jaar lang ernstig verstoord. Ingelmunster lag in het Etappengebied, net buiten het Operatiegebied. De gemeente ontpopte zich vooral als rustplaats voor Duitse soldaten. Die aanwezigheid vertaalde zich in een opmerkelijke bloei van het economische leven. Cafés schoten als paddestoelen uit de lucht. Toch veroorzaakte de oorlog veel kommer en kwel. Er vielen diverse burgerslachtoffers te betreuren. In dit verhaal wordt de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Ingelmunster geschetst.
In 2012 vierde de provincie West-Vlaanderen “150 jaar kanaal Roeselare-Leie”. In 1862 werd de aanleg definitief goedgekeurd door het ministerie van Openbare Werken. Door diverse tegenslagen en problemen zou het kanaal pas in 1872 openen. Na een moeilijke start groeide de vaart uit tot een belangrijke verkeersader in Midden-West-Vlaanderen. Aan de kop van de vaart in Roeselare vestigden zich vele voedingsbedrijven. Ook in Izegem ontstonden diverse watergebonden economische activiteiten. In Ingelmunster bleef het economisch belang relatief beperkt. In de Mandelgemeente ontwikkelde zich door diverse omstandigheden een groenzone. In dit verhaal belichtten we geschiedenis van het kanaal Roeselare-Leie, met focus op Ingelmunster.